Od ďalšieho roku sa ráta so zvýšením dôchodkov opäť o pevnú sumu

24.09.2014 Bratislava

Bratislava 24. septembra (TASR) - Od 1. januára 2015 sa dôchodky majú opäť zvýšiť o pevnú sumu. Podľa návrhu opatrenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktoré je v súčasnosti v pripomienkovom konaní, ide o pevné sumy jednotlivých typov dôchodkov.

Zvýši sa starobný dôchodok o 5,20 eura, starobný dôchodok vyplácaný v sume jednej polovice o 1,60 eura, predčasný starobný dôchodok o 5,30 eura, predčasný starobný dôchodok vyplácaný v sume jednej polovice o 1,90 eura a invalidný dôchodok priznaný z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 % o 4,60 eura, invalidný dôchodok priznaný z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 % vyplácaný v sume jednej polovice o 1,70 eura.

Invalidný dôchodok priznaný z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť najviac o 70 % o 2,70 eura, invalidný dôchodok priznaný z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť najviac o 70 % vyplácaný v sume jednej polovice o 1,10 eura. Zvyšuje sa aj sociálny dôchodok, a to o 4,60 eura, vdovský a vdovecký dôchodok o 3,40 eura, vdovský a vdovecký dôchodok vyplácaný v sume jednej polovice o 1,50 eura. Sirotský dôchodok sa zvyšuje o 1,80 eura, sirotský dôchodok vyplácaný v sume jednej polovice o 0,90 eura.

O inú pevnú sumu sa dôchodok zvýši, ak bola jeho suma určená s prihliadnutím na obdobie dôchodkového poistenia získané v cudzine. Vtedy sa dôchodok zvýši o pomernú časť príslušnej pevnej sumy zvýšenia zodpovedajúcu pomernej časti, v akej sa priznal čiastkový dôchodok podľa právnych predpisov Slovenskej republiky.

Sociálna poisťovňa zvýši dôchodky automaticky, bez žiadosti poberateľa dôchodku.

Zvýšené dôchodky budú prvý raz vyplatené vo výplatnom termíne za mesiac január 2015. Súčasne bude vyplatený aj doplatok zvýšenia dôchodku od 1. januára 2015 do posledného dňa pred výplatným termínom za január 2015. O vykonanom zvýšení dostanú poberatelia dôchodkov písomné rozhodnutie.

TASR informovala Sociálna poisťovňa.
 

Vyberte región